Jan is werkzaam als docent Groenvoorziening op het mbo, dit doet hij al 18 jaar. Een fijne collega, een lieve man, heel geïnteresseerd in zowel zijn leerlingen als collega’s. Jarenlang deed hij zijn werk met grote toewijding, zelden meldde hij zich ziek. Totdat zijn lichaam blokkeerde en niet meer deed wat hij wilde. Hij begreep niet wat er aan de hand was.

Na gesprekken met de bedrijfsarts en coach kwam Jan tot inzichten die hij niet voor mogelijk had gehouden. Het bleek dat het slechte slapen van de laatste jaren verband hield met zijn lessen op school. Hij heeft al die jaren op zijn tenen gelopen.

Het piekeren nam steeds extremere vormen aan. Het lukte hem niet om te stoppen met aannames doen, oordelen vellen, zorgen maken, oftewel: denken. We kennen allemaal verslavingen aan drank, drugs, gaming en seks. Maar niet kunnen stoppen met denken is net zo goed een verslaving. Een verslaving waar velen aan lijden.

Niet kunnen stoppen met denken op het moment dat jij dat wilt, kan je flink in de weg zitten. Het resulteert in pijn en angst. Het weerhoudt je van een goede nachtrust. Het remt je om de dingen te doen die je eigenlijk wil doen. Het maakt ziek, soms zelfs doodziek. De verslaving aan denken is een probleem dat onvoldoende wordt erkend.

Als volwassenen al zoveel last hebben van voortdurend denken, hoe is dat dan voor kinderen en adolescenten? Waarom leren wij kinderen op school niet om zichzelf hiertegen te beschermen? We leren ze om woorden uit te spreken, woorden te lezen en woorden te schrijven, maar we leren ze niet hoe al deze woorden met onze gedachten op de loop kunnen gaan. We leren ze niet hoe ons verstand de woorden misbruikt om ons angst aan te jagen. Leerlingen hadden een keer tegen docent Jan gezegd dat ze niks leerden in zijn les, sindsdien stond hij nóg krampachtiger voor de groep.

Ik heb de uitknop gevonden. Eerlijk is eerlijk, soms hapert hij even maar steeds vaker weet ik hoe ik mijn gedachten kan uitzetten. De rust die me dit geeft, gun ik anderen ook. Daarom zeg ik: tijd voor een nieuw vak op school.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s