Pieter zit bleek, ongekamd en ogenschijnlijk ongeïnteresseerd in het lokaal. Hij was voor de derde keer te laat. Dat betekent corvee. Ook zijn huiswerk heeft hij niet gemaakt: hij zou zijn fret meenemen en een presentatie geven over deze diersoort, maar hij kwam vanmorgen doodleuk zonder fret het lokaal binnengewandeld. Na kritisch doorvragen van de docent geeft Pieter een brutale mond. Vervolgens loopt hij boos het lokaal uit.

Het zit de docent niet lekker. Ze is ook mentor van Pieter en besluit zijn ouders te bellen om aan te geven wat er is gebeurd. Ook wil ze de zorg uitspreken die ze heeft over de ongeïnteresseerde en vermoeide uitstraling van Pieter.

Een geschrokken moeder aan de telefoon. Zij en haar man, de vader van Pieter, hebben het erg druk met hun bedrijf in Groenvoorzieing. Daarnaast laat de gezondheid van haar man hem de laatste tijd regelmatig in de steek. Ze is open en eerlijk en geeft aan dat het haar niet is opgevallen dat Pieter niet lekker in zijn vel zit. Ze vertelt dat ze de laatste tijd niet veel tijd voor haar zoon gemaakt heeft. Ze bedankt voor het telefoontje. Ze spreken af elkaar later in de week te treffen voor een gesprek op school.

Waarom vertel ik u dit? In de waan van de dag zijn velen van ons geneigd om conclusies te trekken voordat we ons in de situatie verdiept hebben. Daarom wil ik graag het belang van de dialoog benadrukken. Deze situatie maakt op mij persoonlijk indruk omdat de docent precies doet wat in zo’n situatie nodig is. Ze geeft hiermee het goede voorbeeld. Dat doet mij beseffen hoe belangrijk het is om ons oordeel uit te stellen en eerst in gesprek te gaan.

Vaak, zo niet altijd, zit de situatie anders in elkaar dan doet vermoeden. Vaak, zo niet altijd, schuilen er angsten of onzekerheden achter een bepaalde houding. Vaak – naar mijn mening altijd – handelt iemand met goede intenties en is hij of zij zich niet bewust van mogelijk negatieve gevolgen.

De dialoog is voorwaardelijk voor de kwaliteit van een relatie. We komen zoveel verder wanneer we MET elkaar praten in plaats OVER elkaar. Onszelf verbeteren is waar wij als school naar streven. Wij vinden feedback belangrijk en staan open voor het gesprek met ouders, verzorgers, collegae of betrokkene bij de school. Dus heb je vragen, opmerkingen, ideeen? j.wesselsboer@terra.nl

Bovenstaande column is verschenen in de Stellingwerf Courant van 1 november 2017, op de website van groenonderwijs.nl en in hun nieuwsbrief van oktober 2017.

In december bleek deze column het best gelezen item (400 x gelezen) en is hij nogmaals geplaatst in de nieuwsbrief van groenonderwijs.nl. Leuk!

groenonderwijs oktober 2017

20171104 stellingwerf

Advertenties