Eigen zuurstofmasker eerst

Rosalie is schoolleider, moeder van twee jonge kinderen en ze doet een master onderwijsmanagement. Haar agenda is niet vol. Je kunt haar vandaag spreken als het echt dringend is. Als het dat niet is, kan het ook over een paar dagen, of helemaal niet.

Mensen rondom Rosalie doen vaak aannames: “Doe jij maar een datumvoorstel, want jij zult het wel drukker hebben dan ik.” Wanneer agenda’s getrokken worden blijkt het tegendeel waar. Wat is hier aan de hand?

Druk hebben is een keuze. Druk zijn is een misverstand. Willen voldoen aan ofwel andermans verwachtingen ofwel onrealistische verwachtingen. Je voldoet in elk geval niet aan je eigen verwachtingen. Of je weet niet wat je eigen verwachtingen zijn. En die verwachtingen, heb je die onderzocht? Uitgesproken? Of zijn het aannames van jezelf?

Misschien schrik je hiervan. Of denk je: Rosalie heeft makkelijk praten. Maar zoals Stephen Covey zegt: wat je vandaag bent, daar heb je gisteren voor gekozen. Als jij vindt dat je het te druk hebt dan is dit het gevolg van keuzes die je zelf in het verleden gemaakt hebt. Dan gaat het uiteraard niet over mensen die hun leven moeten organiseren rondom bijvoorbeeld een ziek kind of een gehandicapte man. Rosalie doet haar best om bewuste keuzes te maken. Ze had haar baan niet aangenomen als haar man niet bereid was geweest minder te gaan werken. Ze kiest ervoor regelmatig ’s avonds te werken zodat ze ’s middags bij het schoolplein kan staan. Ze verdeelt haar studie over 3,5 jaar in plaats van 2 jaar.

Veel mensen vragen aan haar: hoe doe je dat allemaal? Het draait om haalbare doelen stellen. Realistische keuzes maken. Rosalie is zich bewust van de rollen die zij vervult en heeft voor zichzelf bepaald wat de individuele rollen voor haar betekenen.

Voorbeeld: als leider wil zij gezien worden als iemand die erkenning geeft en een ander serieus neemt, dus daar investeert zij in. Als collega wil zij gezien worden als iemand die bereid is kritisch mee te denken en iemand die open en integer is, dus daar investeert zij in. Als moeder wil zij gezien worden als iemand waarbij haar kinderen altijd en met ieder onderwerp terecht kunnen, dus daar investeert zij in. Als vriendin wil zij gezien worden als iemand waarmee je lol hebt maar ook je verhaal bij kwijt kunt, dus daar investeert zij in.

Rosalie gelooft in eigen zuurstofmasker eerst. Eerst goed zorgen voor jezelf zodat je er voor de ander kunt zijn. Zorgen voor een goede energiebalans en jezelf serieus nemen door efficiënt en effectief om te gaan met je eigen tijd. Door je te richten op zaken die er voor jou echt toe doen. De toekomst wordt steeds korter. Rosalie, dat ben ik… Wekelijks op zondag bereid ik mijn week voor. Ik denk na of de dingen waar ik tijd insteek de juiste dingen zijn ten opzichte van mijn waarden en rollen. Dit doe ik in het schema zoals Stephen Covey in zijn boek; De 7 eigenschappen van effectief leiderschap, presenteert. Dit schema helpt me focus aan te brengen en creëert lucht in mijn week.

Wil je het schema ontvangen zodat je er onmiddellijk mee aan de slag kan gaan? Geef je emailadres even door.

Advertenties

10 gedachtes over “Eigen zuurstofmasker eerst

  1. Heya і am for tһe primary tіme here. I came across thiѕ oard and I fund It
    гeally helpful & іt helped me oᥙt much. I’m hoping tօ present onne thiing Ьack and aid
    ᧐thers like you helped me.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s